Om Begur


Ting å gjøre

BEGUR ligger på nordøstkysten av Spania, midt i hjertet av Costa Brava. På grunn av den enestående beliggenheten, kan man her nyte godt av forskjellige kulturelle opplevelser - ikke minst av gastronomisk art. Det har bodd flere kjente politikere, journalister og kunstnere i Begur, den mest kjente av alle var nok flamencodanserinnen og - sangerinnen- Carmen Amaya. Hun ble født i Barcelona, men hun bosatte seg senere i Begur, hvor hun tilbrakte sine siste dager.

Filmen «Suddenly, Last Summer» som ble laget av den kjente amerikanske filmprodusenten, Joseph L. Mankiewics, med Liz Taylor, Katharine Hepburn og Montgomery Cliff i hovedrollene, ble filmet i Begur på slutten av 50-tallet. Filmen fikk en «Goldenglobe» for beste skuespiller og ble nominert til 3 Oscar. Dette er ikke den eneste filmen som er blitt spilt inn i Begur, også flere klassiske, spanske filmer er blitt spilt inn i Begurs gater, som blant annet «El turismo es un gran invento» og «La dinamita esta servida»

Fra den flotte Sa Tuna-stranden ser man hotellkomplekset Cap Sa Sa, ( Paradores) som ligger mellom Aiguafreda-bukten og «Marina de Ses Negres». Byggingen av hotellet startet i 1955 og ble åpnet på begynnelsen av 60-tallet. En ettermiddag i juni l966 vandret Hollywoodstjernen Rock Hudson gjennom resepsjonen. Han ville oppleve det stedet han hadde hørt så mye om; Begur. På denne tiden ble stedet her nesten like populært blant jetsettere som den franske og italienske Rivieraen. Hotellet tok også imot mange kjente spanske artister; Raphael, Julio Iglesias og Joan Manel Serrat.

På grunn av de utallige buktene og strendene er Begur et yndet mål for dykkere. I Sa Tuna og i Aiguafreda er det dykkersentere med lang og god erfaring. Om vinteren, når temperaturen i vannet er lav, er det å dykke etter kråkeboller(Garoinas/ Erizo de mar) blitt en tradisjon. Og på restaurantene langs strendene blir de servert som delikatesser på denne tiden av året. 
For å fortsette med vannaktiviteter; Kanotur er også populært, og på denne måten får man anledning til å utforske og oppdage spennende kroker og kriker langs kystlinjen. Man har også mulighet til å få organisert utflukter med båt eller seilbåt – kanskje med litt mat om bord – og nyte dagen på denne måten.

Mange har kanskje hørt om Cami de ronda? Denne kjente kyststien som går langs hele Costa Brava, ble opprinnelig bygget for å overvåke kystlinjen, men er nå et yndet turistmål og passer godt til lange og kortere fotturer for å komme bort fra byens kjas og mas; en fantastisk opplevelse langs Costa Bravas kyst. Man kan starte turen f.eks i Aiguablava som fører en videre til Fornells og Platja Fonda. Så et stykke gjennom Serra de Saguardia så kommer man til Cap de Begur og går videre ned til Puig des Cau og er så fremme ved den pittoreske Sa Tuna-bukten. Her er det kanskje på tide og slappe av og hente nye krefter på en av restaurantene her før man tar turen videre til Aiguafreda-bukten. Herifra kan man fortsette via Puig Rodo til Sa Riera-stranden og videre nordover retning Pals eller via Cami del Aigua og gå opp på Castillo de Begur, middelalderborgen.

For de som liker et høyt adrenalinnivå, finnes det flere muligheter for utleie av forskjellig slags kjøretøyer i Begur. 
Men noen foretrekker roligere aktiviteter. Noen få meter utenfor Begur sentrum ligger hestesenteret Hipica de Begur. De organiserer turer på hesteryggen langs stranden eller i fjellene. Her kan de minste i familien også få sine første erfaringer på hesteryggen.
Begur betegnes som Slow City, og det vil si at det her legges vekt på livskvalitet og å finne en likevekt mellom det moderne og tradisjonelle livet i landsbyen. Det blir lagt stor vekt på et sunt miljø og produksjon av næringsmidler skjer på en naturlig måte. Innbyggerne i Begur er gjestfrie og det er viktig at fastboende og turister omgås med gjensidig respekt for hverandre. Konseptet Slow Food er et resultat av Begur som Slow City. Det vil si at maten skal være økologisk, kortreist, av høy kvalitet og sunn. De fleste restaurantene finnes i Begur sentrum, så når man slentrer rundt i Begurs gater vil man finne flere steder hvor man kan nyte Middelhavsmat; fisk og skalldyr fra området som er i tråd med konseptet Slow Food, men også tapas og japansk mat. Fastfood finnes også, men også den kortreist og av høy kvalitet. På de forskjellige strendene – Aiguablava, Sa Tuna og Sa Riera - finner man også flere restauranter.

Etter et godt måltid på kvelden passer det fint å avslutte med et lite glass i hyggelige omgivelser, f eks. med god musikk og la dagens opplevelser synke inn eller planlegge neste dag. Her er det mange muligheter. 
En av de kulturelle opplevelsene om sommeren er å oppleve en sommerkonsert med Escoles Velles under musikkfestivalen i Begur. Her gis det konserter av første klasse i august; både jazz, swing, blues, rock, klassisk og etnisk musikk . 
Hver onsdag formiddag er det markedsdag i Begur sentrum, Her kan man kjøpe frukt og grønnsaker, klær og mere til. 
I sommernettene kan man være med på – eller lære – den tradisjonelle, katalanske folkedansen La Sardana. Den danses i grupper eller i sirkel på Plaza de La Vila i Begur.

Hver først helg i september feires den kjente festen Fira de Indians i Begur. Her feires «den indianske fortiden» til Begur og hva betyr egentlig dette? På 1900 tallet utvandret mange fra Begur til Cuba for å søke lykken og en bedre fremtid. Flere kom tilbake og hadde gjort det bra i forretninger. De bygget flotte hus som pynter opp gatebildet i Begur, de såkalte Casas Indianas i kolonialstil med flotte patioer som det finnes flere av i denne lille landsbyen.

Eierne av disse husene ble kalt «americanos» og de fortsatte å leve livet i en slags cubansk stil og satte sine kulturelle spor på byen. Så under Fira de Indians gjenopplever Begur i løpet av 3 dager denne perioden i sin historie. Gatene er pyntet til fest og både fastboende og turister kler seg i hvitt og gjerne med hatt, for å hedre den cubanske tradisjonen. I tre dager blir Begur til La Habana. 
Den siste helgen i oktober 2015 fant den første Festival Internacional de Cine de Begur (kinofestival) sted. Det foregår i El Cine Casino som har plass til 180 besøkende. Den første festivalen var en hyllest til Jose Luis Garci, som i 1982 fikk en Oscar for filmen Volver a empezar.

Om sommeren i 2015 startet et prosjekt «Submarino». (Begur Sota Aigua/#begursotaaigua), et prosjekt som i første rekke har som målsetting å vise til de enorme ressursene og hemmelighetene som finnes under havoverflaten og å bevisstgjøre folk til å ta vare på dette. Samtidig benytter man denne anledningen til å organisere en storrengjøring av strendene i Begur.

Den siste søndagen i juni går løpet Puja i Baixa de Begur av stabelen. Dette er et løp på ca 15 km men med betydelig stigning og flere overraskelser. Man kan utføre løypa gående i rolig tempo, eller for de bedre trente, løpende. Dette skal i første rekke være morsomt og en gledens fest. Etter fullført løp får alle en sandwich og en T-skjorte som bevis på fullført løp. I 2015 ble denne traseen av den kjente Web Runedia utmerket med betegnelsen «En av de beste nasjonale løypene». Dette ble selvfølgelig arrangørene og løperne veldig stolte over.

Olabilløp! Kjerrer uten motor og bygget for hånd. Løpet starter på Plaza Forgaz hvor dommerne først sjekker sikkerhetsnivået på bilene. Tempoet øker nedover Calle de la Creu hvor publikum står tett i tett på hver side av gata og applauderer. På slutten her kommer det en venstresving ned mot Avenida Onze de Septembre – og her er det viktig å ha kontroll over bremsene… Bilene må være bygget over et bestemt tema, så man må ikke bli overrasket hvis man ser et vikingskip eller en Formel 1-bil i kartong på denne dagen. Dette er en fin dag for hele familien.